Mitä partio on?

Partio on maailmanlaajuinen nuorisoliike, jonka perusti Robert Baden-Powell Englannissa vuonna 1907. Tuolloin pidettiin ensimmäinen partioleiri Brownsean saarella. Partioliikkeen tavoitteena jo tuolloin oli kasvattaa nuorista vastuuntuntoisia sekä itsenäisesti ajattelevia kansalaisia. Vaikka moni asia onkin muuttunut sitten viime vuosisadan alun, on tämä tavoite yhä säilynyt.

Brownsean partioleiri oli ainoastaan pojille, mutta kolme vuotta myöhemmin (1910) Robert Baden-Powell sekä hänen sisarensa Agnes Baden-Powell perustivat oman partioliikkeen tytöille. Näiden kolmen vuoden aikana partioliike oli jo rantautunut Suomeen sekä muihin pohjoismaihin. Nykyään maailmassa on 38 miljoonaa partiolaista 154 maassa. Suomen Partiolaisissa heistä on noin 60 000.

Vaikka partioliike siis onkin jakautunut sekä Partiopoikien Maailmanjärjestöön että Partiotyttöjen Maailmanjärjestöön, ne edustavat samaa partioaatetta ja toiminta on samanlaista. Tämän takia suomalaisten partiolaisten järjestö, Suomen Partiolaiset, on yhteisjärjestö.

 

Mitä partiossa sitten tehdään?

Luonnossa liikkumisella ja siellä toimimisella on hyvin suuri rooli partiossa. Pelkkää retkeilyä partio ei kuitenkaan ole, vaan mukaan mahtuu niin käden kuin mielenkin taitoja. Iän myötä vastuu omista toimista siirtyy yhä enemmän myös vastuun kantamiseen muista. Partiotoiminta jakautuu ikäryhmien mukaan sudenpentuihin, seikkailijoihin, tarpojiin, samoajiin ja vaeltajiin.

Lippukuntamme koostuvat näistä ikäryhmistä. Jokaista ikäryhmää tarvitaan tasapainoiseen toimintaan. Vaikka jokaviikkoiset kokoontumiset tapahtuvat pienemmissä ryhmissä, leirit, kilpailut sekä juhlapäivät kokoavat usein koko lippukunnan yhteen. Lippukunnassa kaikki ovat tasa-arvoisia, eikä ketään jätetä yksin.

Partiolilja

Partiolilja on Partiopoikien Maailmanjärjestön (WOSM) tunnus.