Partioasut ja merkit

Partioasuun kuuluu partiohuivi ja -paita ja niiden kanssa käytettävä siisti housut tai hame ja siistit kengät. Vihterässä kaikilla on käytössä sininen partiopaita. Asuun voi kuulua myös oman lippukunnan perinteistä riippuen partiovyö, pillinaru ja päähine. Nykyisin suomalaista partioasua käytetään erityisen juhlavissa partiotilaisuuksissa. Vähimmillään partioasu on partiohuivi.

Partiovaatteita ja -merkkejä myy Scandinavian Outdoor. Yleisimpiä partiomerkkejä on myös myynnissä lippukunnan tapahtumissa, kuten Yrjönpäivä- ja Syysjuhlissa. Näitä voi myös tiedustella merkkisalkunhoitajalta. Lupausmerkin sekä ikäkausien aloitus- ja päätösmerkit saa lupauksenannon yhteydessä. Lisäksi lippukunta kustantaa ikäkausien ohjelmaan liittyvät suoritusmerkit.

Kun partiolainen saa paitaansa ensimmäiset merkkinsä, se on iso asia ja kertoo hänelle kasvamisesta ja kehittymisestä partiopolulla. Asun erilaiset merkit ja tunnukset kertovat yhteisistä arvoista ja yhteenkuuluvuudesta, yhdessä tekemisestä ja kasvamisesta partiossa.

Partiomerkkien avulla annetaan tunnustusta saavutetusta tavoitteesta ja kannustetaan eteenpäin. Merkit kiinnitetaan partiopaitaan ja jokaisella merkillä on tietty paikka paidassa.

Partioasu ja merkkien kiinnityspaikat vaihtelevat ikäkauden mukaan. Alta löytyvät sudenpentujen ja seikkailijoiden merkkiohjeet. Tästä linkistä pääset Suomen Partiolaisten merkkiohjeisiin, josta löytyy ohjeet myös muiden ikäkausien merkkeihin. Niistä näet, mihin mikäkin merkki tulee ommella.